
Amfi Mikser, Anfi Fiyatları
Amfi mikser veya bilinen diğer adıyla ses mikseri, ses sinyallerini birleştirerek ve bu sinyalleri işleyerek çalışıyor. Seçilen markaya göre farklı özellikleri de bünyesine ekleyen amfi mikserler, doğru tercih yapıldığı zaman kullanıcısına çok işlevli olarak hizmet edebiliyor. Küçük konserler, performanslar ve kişisel kullanım için tercih edilen bu cihazlar basit bir model tercih edilse bile çok yönlü olabiliyorlar.
Amfi Mikser Terminolojisi ve Temelleri
Bir amfi mikser, ses sinyallerini birleştirir, sinyalleri işler ve onları gitmeleri gereken yere yönlendirir. DAW veya 'Digital Audio Workstation' özellikli karıştırma yeteneklerine, en basit amfi mikserlerde dahi rastlanmaktadır.
Bir kullanıcı adayının tercih edebileceği türde üç amfi mikser bulunuyor. Bunlar;
*Stüdyo mikser olarak da bilinen kayıt mikserleri.
*PA mikserler ya da ses sistemi mikserleri olarak da bilinen canlı amfi mikserler.
*DJ karıştırıcıları.
Birçok amfi mikser canlı ses ve kayıt gibi fonksiyonları desteklediği için, bu iki tür amfi mikser arasındaki ayrım belirgin olmaz. Hem sahne performanslarını, hem de kayıt ihtiyaçlarını karşılayabilecek türdeki cihazları anfi fiyatlarıkategorilendirmesinde görebilmeniz mümkün olabiliyor.
Amfi Mikserlerde Kanallar
Bir kanal, temel olarak bir sinyalin yolunu belirtmek için kullanılan bir tanımdır. Büyük bir kanal sayımına sahip olan bir amfi mikserde, daha çok bağlama yapabilmeniz ve yönlendirme yapmanız kolay olacaktır. Genellikle kanallar amplifikatör, mikrofon, preamplar, sinyal işleyicileri gibi cihazları bağlayabileceğiniz şekilde tasarlanırlar. Bu özellikleri göz önünde bulundurarak, kullanım alanına göre amfi mikserin tercih edilmesi gerekiyor.
Amfi Mikserlerde Kanal Şeridi ve İçeriği
Kanal şeridi, belli bir amfi mikserde çalışan kontrol ve grup devre olarak tanımlanabilir. Kanal şeritlerinin içeriği;
*Harici bir ekipmanın amfi miksere bağlanabildiği XLR girişleri ve jaklar, paraziti ve gürültüyü minimuma indirgemek için dengelenirler. TRS ve RCA gibi konektörler diğer giriş tipleridir.
*EQ, sinyale verilecek cevabın frekansını ayarlama işlevi görür.
*Geçitleme ve sıkıştırma içerikli dinamik işleme barındırır.
*Zayıf bir sinyalin işlenmesinde hat seviyesinin yükseltilmesini sağlayan mikrofon preampı bulunur.
*Bir kanalın çıkış veya girişini kontrol edebilmek adına fader veya Türkçe söylemek gerekirse ses geçişi ayar düğmesine yer verilir.
Amfi Mikserlerde I/O
Amfi mikserlerde genellikle karşınıza I/O terimi çıkacaktır. Bu terim bir kısaltmadır ve giriş/çıkış anlamını taşır. Giriş ve çıkışların bir amfi mikserde sayısı ve türlerinin belirlenmesi, kullanmayı planladığınız tipteki modele göre değişkenlik gösterecektir.
Canlı ses için kullanılacak bir amfi mikserlerde, mikrofonlar ve bağlı diğer ekipmanların girişlerine sahip olan bir amfi mikser kullanmanız gerekiyor. Kullanacağınız hoparlör ekipmanı bulunuyorsa, amfi mikserin bu ekipmanı çalıştırabilmesi için güç sağlaması gerekecektir. Stüdyo kullanımlarında I/O sayısı, sinyal zincirinin içine dahil edilecek diğer ekipmanları cihaza bağlayabilecek sayıda olmalıdır. Bu nedenle ekipman artışıyla I/O sayısı profesyonel kullanımlarda daha yüksek olur.
Amfi Mikserlerde Gruplar
Çok sayıda kanal bulunan amfi mikserler, genellikle bu çok sayılı kanalı toplu bir şekilde kontrol etmeye yarayan grup fonksiyonları içerirler. Bir grup, sinyalleri işleme ve yönlendirme işleminde bir alt mikser görevi görür ve bütün kanallar tek bir fader ile kontrol edilebilir. Böylelikle ana veriye çıkış çok daha rahat bir şekilde kontrol edilebilir. Kanal gruplaması özelliğine bazı amfi mikserler izin verir ve bu yüzden sessiz bir işlevle kullanılabilirler.
Kanal eki, kanalın preamp aşamasını geçmesinden sonra, ekolayzır ve kompresör gibi ses işlemcilerini belli bir kanala bağlamanız işlevini görür. Büyük amfi mikserlerde çok sayıda ses işlemcisinin bağlanmasına yönelik yama yuvalarına yer verilir.
Yorum Yap